17.02.2019

Ziemniaki tuczą - za, a nawet przeciw




Niedawno, wchodząc na youtube, natknęłam się na filmik osoby X, która wypowiadała się na temat tego „jak schudnąć” i między innymi powiedziała, żeby nie jeść ziemniaków, bo tuczą.
Jak to jest z tymi ziemniakami? Czy ziemniaki tuczą? Jaki indeks glikemiczny mają ziemniaki?


Trochę faktów żywieniowych:
Ugotowane ziemniaki w 100 g dostarczają 71 kcal. Czy to jest dużo? Zestawiając to np. ze stugramową porcją frytek, która dostarczy nam średnio 289 kcal, śmiem twierdzić, że te 71 kcal to jednak niewiele.
Taki jeden średniej wielkości obrany ziemniak waży 85-90 g i zawiera średnio 60 kcal.

Są one bardzo dobrym źródłem potasu oraz całkiem niezłym źródłem witaminy C (głównie dlatego, że są często spożywane w naszym kraju). Mają właściwości zasadotwórcze (odkwaszają organizm) i oczywiście dostarczają błonnika pokarmowego.

"Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny" - mówią. "Jak masz cukrzycę i insulinooporność nie możesz jeść ziemniaków" - dodają.
Poniekąd mają rację.
Tak, ziemniaki mają wysoki IG.

Dla przypomnienia:

- produkty o niskim IG - do 55
- produkty o średnim IG - od 56 do 69
- produkty o wysokim IG - od 70

Więcej o indeksie i ładunku glikemicznym pisałam tutaj.

Czasami jest tak, że produkty, które zostały sklasyfikowane jako te, które posiadają wysoki IG, jednocześnie cechują się niskim ładunkiem glikemicznym. Wskaźnik ten uwzględnia zarówno jakość węglowodanów, jak i ich ilość zawartą w danym posiłku. Co oznacza, że jest bardziej miarodajny w określeniu tego, jak bardzo nasz posiłek podniesie nam poziom glukozy we krwi. Do takich produktów zalicza się np. arbuza, gotowaną marchew, czy właśnie ziemniaki.

Produkty o wysokim IG, ale niskim ŁG nie powodują nadmiernego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

- produkty o niskim ŁG - do 10
- produkty o średnim ŁG - od 11 do 19
- produkty o wysokim ŁG - od 20

Klasyfikacja wartości wskaźnika na podstawie artykułu https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej .


IG ugotowanych ziemniaków = 69
ŁG ugotowanych ziemniaków w porcji 120 g = 16


Aczkolwiek, jak to się ma do tego, jeśli bierzemy pod uwagę indeks i ładunek glikemiczny CAŁEGO posiłku? Jeśli w jego skład, oprócz ziemniaków, wchodzą jeszcze warzywa, źródło białka (np. mięso, ryba, jajka) i źródło tłuszczu (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło) to obydwa omawiane wskaźniki ulegają obniżeniu. Białko, błonnik pokarmowy i tłuszcz to czynniki spowalniające trawienie i obniżające IG oraz ŁG.

Nie można więc jednoznacznie stwierdzić, że osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością nie powinny w ogóle jeść ziemniaków. Tym bardziej nie można uznać, że skoro ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, to tuczą. Poza tym, nie tyjemy od produktów, tylko od nadmiaru kilokalorii. :)

INDEKS SYTOŚCI

Ugotowane ziemniaki cechują się najwyższym indeksem sytości spośród przebadanych do tej pory pod tym kątem produktów. IS to wskaźnik, który mówi nam, na jak długo dany produkt spożywczy zaspakaja głód. Ugotowane ziemniaki w tym rankingu wygrywają z np. owsianką, wołowiną i jajkami. Więcej o indeksie sytości możecie przeczytać pod tym linkiem: https://medfood.com.pl/
Nasuwa się więc wniosek, że ziemniaki są korzystnym produktem na diecie odchudzającej/redukcyjnej, która cechuje się niską podażą kilokalorii. Na takiej diecie warto wybierać produkty, które dobrze i na długo neutralizują odczucie głodu.


Podsumowując, ziemniaki to warzywa o wielu wartościach odżywczych, które jedzone w odpowiednich ilościach, odpowiednio przyrządzone i z odpowiednimi dodatkami, nie prowadzą do tycia, a wręcz mogą wspomóc proces pozbywania się zbędnej tkanki tłuszczowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu